FAQ

Wat is KNX?


KNX is als Internationale Standaard, als Europese Standaard en als Chinese Standaard erkent. Met KNX is de toekomst dus verzekerd. KNX producten van verschillende fabrikanten kunnen perfect met elkaar gecombineerd worden – dit probleemloos samenwerken en de naadloze integreerbaarheid worden d.m.v. het KNX handelsmerk gegaradeerd. Dit is waarom KNX wereldwijd de enige open STANDAARD voor alle toepassingen van huis- en gebouwenautomatisering is.

Een grote plus voor elk type gebouw:
van het kantorencomplex tot het gemiddelde huishouden. Het maakt niet uit welk soort gebouw, KNX biedt compleet nieuwe mogelijkheden voor het beheren van gebouwen en dit tegen een aanvaardbaar kostenplaatje. KNX biedt slimme oplossingen terwijl conventionele installatietechnologieën dat alleen met aanzienlijke inspanningen kunnen realiseren. Met één enkel touch panel kunnen alle toepassingen in een huis of gebouw bestuurd worden. Van de verwarming, ventilatie en toegangscontrole tot de huishoudelijke apparaten – KNX maakt compleet nieuwe manieren van comfortverhoging, beveiliging, en energiebesparing in huizen en gebouwen, mogelijk.

Wat betekent Wp, kWp, Kwh?

Wp: staat voor ' Watt piek'. Het Wattpiekvermogen op een zonnepaneel duidt het vermogen aan dat het zonnepaneel onder laboratorium omstandigheden afgeeft. Dat wil zeggen dat bij een instraling van 1000 Watt per vierkante meter en een temperatuur van 25 graden.
kWp staat voor kilowattpiek. 1kWp = 1000 Wp.
kWh staat voor kilowattuur. Het is een eenheid van energie. 1kWh komt overeen met 1 uur geleverd of verbruikt vermogen van 1000 Watt of 1kW.

Wat zijn de voordelen van LED verlichting in vergelijking met spaarlampen?

Spaarlampen bevatten kwikdamp, een zwaar metaal, dat terecht kan komen in het milieu en de volksgezondheid kan schaden. Een energiezuinig alternatief zonder kwikdamp of xenon is de LED lamp. Het licht van een spaarlamp wordt door sommige mensen als onprettig ervaren. Dit komt doordat de fluorescerende laag van de spaarlamp slechts een smal spectrum aan kleuren kan opwekken. Men kan wel meerdere soorten fluorescerend materiaal gebruiken om natuurlijk licht zo goed mogelijk na te bootsen, maar dat maakt de lamp weer duurder. Veel in- en uitschakelen en een korte brandduur verkort de levensduur van een spaarlamp aanzienlijk. Daardoor zijn de lampen minder geschikt voor bijvoorbeeld toilet-, gang-, douche- en slaapkamerverlichting. Bij de meeste spaarlampen duurt het even voordat de lamp op volle sterkte brandt. Daardoor schakelen mensen ze soms minder uit, wat minder besparing oplevert.

Wat is ROI of de terugverdientijd?

De ROI is de tijd die nodig is om een investering terug te verdienen. Nemen we het voorbeeld van een magazijn dat wordt verlicht met 100 klassieke hermetische Tl-armaturen van 2 x 58 Watt,de verlichting brandt 2500 uren per jaar. Deze worden vervangen worden door tl-armaturen van bv. 57 Watt.De kostprijs van het energieverbruik bij de klassieke armaturen is : 2 lampen x 100 stuks x 0,058kW x 2500 uren x 0,25€/kWh = 7.250€/jaar. Voor de led-variant komt dat op : 100 x 0,057 x 2500 x 0,25 = 3.562€/jaar. Op jaarbasis spaar je 3.688€ uit enkel aan energiekost. Als de totale investering(leveren en plaatsen) 21.000€ zou kosten dan is de ROI : 21.000€ / 3.688€ = 5,7 jaar. Dit resultaat houdt geen rekening met stijgende energieprijzen en de kost die je uit spaart om in de bestaande armaturen lampen,starters en/of ballasten te vervangen. Het aantal branduren van een kwaliteits,hermetisch ledarmatuur bedraagt 40.000 uren.

Wat is de levensduur van een led, wat betekenen L en B waarden?

Als er bv. op de verpakking van een ledarmatuur " L70B50 : 25.000 uren " staat dan betekent dit : De armatuur heeft na 25.000 branduren nog 70% lichtopbrenst van de oorspronkelijke lichtopbrengst en het percentage dat deze lichtopbrengst zal halen is 50%. Deze factoren zijn dus heel belangrijk bij de aankoop van ledarmaturen voor profesionele doeleinden! Een armatuur met L70B80 : 50.000 uren zal dus veel beter van kwaliteit zijn en dus duurder dan een L80B50 : 25.000u armatuur maar voor verlichting van magazijnen of winkels is het maximum aantal branduren heel belangrijk. Als een bv. een winkel 6 dagen per week , 10 uur per dag open is dan zijn er 3120 branduren per jaar.